Tort zrobiony na życzenie mojego pięcioletniego synka który od tygodnia mnie prosi bym mu zrobiła tort na urodziny choć urodziny były w grudniu ale on stwierdził że tamten się nie liczył i że chce jeszcze raz - w końcu dałam się namówić i oto powstał czekoladowy słodko -kwaskowy torcik dla mojego synka...
Wychodzą malutkie - w sam raz na raz. Idealne dla dzieci. W słodkim cukrze pudrze, z lekko wyczuwalną cynamonową nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne są. I śliczne.
Wspaniała babka, którą zrobiliśmy niemal w ostatniej chwili przed świętami, a tak... pod wpływem impulsu, ja i mój synek.:) Babka nie zabiera dużo czasu, jest pyszna, miękka, wilgotna i pachnąca. Bardzo nam wszystkim smakowała. A lukier na babce to pyszne dopełnienie. Mój synek uwielbia lukier, więc zawsze zostawiam mu troszkę na dnie miseczki.
Ilekroć robię to ciasto, na usta ciśnie mi się nieśmiertelny przebój Fasolek (...). Wszytsko dlatego, że łatwiejszego w przygotowaniu ciasta ze świecą szukać! Żeby je zrobić wystarczy dysponować dosłownie kilkoma podstawowymi składnikami, miską i łyżką. Poradzi z nim sobie nawet zupełnie początkujący cukiernik.
"Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami" to najprostsza nazwa, jaką można wymyślić, ponieważ "Ciacho na spodzie z sucharków i nutelli, z masą budyniowo-mascarpone, owocami i galaretką" - to zdecydowanie za długa nazwa... mimo, że w pełni oddaje charakter tego ciasta ;)
Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
Keks królewski jest idealny na różne okazje i na zwykłe weekendowe pieczenie. Keks łatwo się przygotowuje i szybko znika. Nie można go nie lubić i nie można skończyć na jednym kawałku.
Znowu powieje wspomnieniami i sentymentami;) Znowu wyciągnęłam staroć. Kolejny przepis z dawnych lat, do którego bardzo często wracam. Przepis prosty, a wypiek, którego nie trzeba wypiekać, zawsze się udaje;) Przedstawiam Wam moją ukochaną, klasyczną wersję, czekoladowego piszingera. Takiego wafla robię od zawsze, lepszego nie jadłam, a próbowałam wiele jego wersji.
Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór.