Sałatka ze szpinakiem, łososiem i mango
Jakiś czas temu kupiłam puszkę łososia w sosie własnym, nie mając za bardzo pomysłu, co z niego zrobić. Pierwotnie myślałam o paście kanapkowej, jednak jego smak – o wiele delikatniejszy niż w przypadku łososia wędzonego – mógłby utonąć wśród innych składników. Zwyciężyła prostota: łosoś wylądował na szpinakowym łożu w towarzystwie mango. Okazało się, że słodkie mango i lekko słony łosoś fantastycznie do siebie pasują :)
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I MANGO
(1 porcja)
duża garść listków młodego szpinaku,
1 mała puszka łososia w sosie własnym,
½ dojrzałego mango,
1 łyżka migdałów pokrojonych w słupki,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku z pomarańczy,
odrobina papryczki chili (zielonej lub czerwonej),
sól morska i świeżo mielony pieprz
Migdały uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć i osuszyć, umieścić w misce. Mango obrać i pokroić w plasterki. Łososia osączyć i ułożyć na szpinaku obok mango.
Oliwę, sok z pomarańczy, posiekane chili, sól i pieprz wymieszać razem i polać sałatkę. Na koniec posypać migdałami.