Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch.Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną ....To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.
Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu.Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw, wszystko zależy od smaków i gustów.Ja proponuję dziś poniższy skład.
Sałatka ziemniaczana jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku.Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki...a jaki smak!!
Ryż ugotować , ostudzić. Paluszki krabowe skropić sokiem z cytryny, a następnie pokroić w kawałki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i dodać majonez.
Jasne części pora przekroić wzdłuż na połowę, pokroić. Posolić i posypać odrobiną cukru. Jabłka i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a kapustę drobno poszatkować..
Użyłam do gotowania musztardę francuską oraz podałam ją z miodem. Wyszło pysznie (...). Tak przygotowana brukselka jest fantastycznym dodatkiem do indyka lub kurczaka.
Powinnam dodać w nazwie szybko znikająca. To proste, dość popularne składniki i znacząca ilość czosnku sprawiają, że ta sałatka tak dobrze smakuje. Kiedyś myślałam, że czosnek z ananasem to mezalians smakowy ale bez niego sałatka byłaby po prostu mdła.
To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu.