Brukselka z musztardą francuską i miodem

Z moich doświadczeń wynika, że brukselka nie ma wielu fanów. Jej
charakterystyczny gorzki smak powoduje, że nie często przypada nam do gustu.
Tak jednak być nie musi. Należy pamiętać żeby zawsze gotować ją w odkrytym
naczyniu, dzięki temu wszystkie nieprzyjemne zapachy ulatniają się wraz z parą.
Dla poprawy jej smaku możemy dodać odrobinę cukru do wody, w której gotujemy
brukselkę. Dodatkowe rezultaty można osiągnąć gotując ją w intensywnym bulionie. Ja dodatkowo użyłam do gotowania musztardę francuską oraz podałam ją z miodem. Wyszło pysznie, że już nikt nie wykrzyczy słynnego „fuj” na jej widok na stole. Tak przygotowana brukselka jest fantastycznym dodatkiem do indyka lub kurczaka.

 

Zdjęcie - Brukselka z musztardą francuską i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2 ( jako dodatek do mięsa)

Czas wykonania –  25 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 400 g oczyszczonej świeżej brukselki
  • 1 ½  łyżki oleju
  • 350 ml bulionu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. bulion podgrzewamy z odrobiną soli, pieprzu i musztardą
  2. oczyszczoną brukselkę, płuczemy, kroimy na pół, podsmażamy na oleju około 3 min.,
  3. podsmażoną brukselkę wrzucamy do bulionu, gotujemy około 10 min, aż brukselka będzie miękka,
  4. ugotowaną brukselkę wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miski, polewamy miodem, delikatnie mieszamy i podajemy natychmiast gorącą,  jako dodatek do mięs.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy