Podobno truskawki najlepiej smakują z szampanem. Dla mnie również świetnie się komponują z łososiem. Zapraszam na truskawkową ucztę na tarasie. Możemy podać do tego oczywiście szampan, a co:-)
Propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…
Sałatka pełna dobrości :) Dużo chrupiących smakołyków, zdrowe warzywa i aromatyczne grzanki, a to wszystko skropione lekkim musztardowym dressingiem. Prosto, lecz wykwintnie.
Dobrej jakości szynka dojrzewająca nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, najlepiej sprawdzą się więc takie, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Koper włoski, który jest dość intensywnym warzywem, fantastycznie uzupełni się tutaj jako dodatek w towarzystwie jajka i rukoli. Całości dopełnia aromatyczny olej, świeżo zmielony pieprz oraz gruba sól morska.
Ta sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym daniem na ciepłe dni… lekka dzięki arbuzowi, zaspokajająca głód dzięki fecie, odświeżająca dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna!
Sałatka typowa na imprezę, choć ostatnio w ramach urozmaicenia drugiego śniadania naszło mnie na nią. I to było to:-). Chrupiące orzechy, seler złamane słodyczą ananasa i do tego pyszne mięso...Sycąca, zaspakajająca, pyszna :-)
Przepis na to danie, nie wiem, czy można nazwać je sałatką, no chyba, że warstwową, przywiozłam od ciotki z Iłży (piszę to, bo się naśmiewała, że tak napiszę :) ). Dania nie trzeba doprawiać, bo słoność zapewnia majonez i boczek, a ostrość - por.