Sałatka z nutą parmezanu

Sałatka z nutą parmezanu

Sałatka pełna dobrości :) Dużo chrupiących smakołyków, zdrowe warzywa i aromatyczne grzanki, a to wszystko skropione lekkim musztardowym dressingiem. Prosto, lecz wykwintnie.
Według mnie jest to sałatka, którą można zarówno skonsumować sobie na drugie śniadanie w pracy, jak i podać ją jako przystawkę do eleganckiej kolacji.

Zdjęcie - Sałatka z nutą parmezanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z NUTĄ PARMEZANU
(2 porcje)
2 duże garście miksu sałat,
½ długiego ogórka,
5-6 rzodkiewek,
2 łyżki mieszanki różnych nasion (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe),
2 kromki bułki pszennej,
3 łyżki świeżo startego parmezanu,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka musztardy,
sól i pieprz,
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek lub inne),
kilka listków świeżej bazylii

Mieszankę ziaren uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Kromki bułki skropić 1 łyżką oliwy, posypać połową parmezanu i upiec w piekarniku, aż będą rumiane (180 stopni, ok. 8-10 minut).
Ogórek i rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Mieszankę sałat umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Wymieszać z ogórkiem, rzodkiewkami, posiekanymi ziołami i bazylią.
2 łyżki oliwy wymieszać z octem winnym, miodem, musztardą, solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę. Na koniec posypać pokruszonymi grzankami, uprażonymi nasionami i resztą parmezanu.


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami)

Kategorie przepisów