Danie jest naprawdę smaczne, a do tego bardzo elegancko się prezentuje i z powodzeniem może być przyrządzony dla gości, na których chce się wywrzeć dobre wrażenie :)
A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie!
Od czasu do czasu będę prezentowała przepisy na posiłki, które z powodzeniem mogą stanowić podstawy w zdrowym stylu żywienia. Poniżej propozycja na lekki posiłek, bogaty w kwasy omega 3 oraz żelazo. W100 gramowej porcji łososia znajduje się 1200 mg kwasów omega-3 a dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000-1500 mg. Szpinak oprócz żelaza również zawiera kwasy omega-3.
Dwa filety z pstrąga myjemy i osuszamy. Solimy do smaku i smażymy na masełku . Robimy sos. Koperek i mięte świeżą siekamy i miksujemy blenderem z śmietana i jogurtem...
Dzisiaj pierwszy z przepisów pochodzący z książki "Szef kuchni po godzinach" - cudowna makrela, przygotowana w nieco więcej niż pół godziny. Minimalnie zmieniłam przepis, przede wszystkim zamieniając masło na oliwę z oliwek. W oryginale ryba jest pieczona na grillu, moja piekła się w piekarniku - skorzystałam z funkcji grill. Ryba jest naprawdę znakomita - polecam.
. Wynalazłam w internecie przepis na szybką, prostą i smaczną sałatkę z kuchni portorykańskiej. To sałatka rybna bazująca na ugotowanej lub wędzonej rybie. Ja zjadłam z wędzoną makrelą. Była pyszna:)
Ryba słodko kwaśna z dodatkiem brzoskwiń to bardzo ciekawe połączenie i idealnie do siebie pasują. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Moniki, za co serdecznie jej dziękuję :-) a Wam ją polecam