Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Podobne danie jadłam tydzień temu u teściowej, z tym że ona skorzystała z gotowego produktu. Ponieważ smakowało mi to co miałam na talerzu, postanowiłam przyrządzić je w domu sama. Poszperałam w necie i znalazłam na blogu Smaki Nieba przepis, który pasował idealnie. Zakupiłam składniki i po krótkim czasie raczyłam się tym pysznym łososiem (tak, tak..pysznym..mimo, że fanką łososia nie jestem) w mojej kuchni. Danie jest naprawdę smaczne, a do tego bardzo elegancko się prezentuje i z powodzeniem może być przyrządzony dla gości, na których chce się wywrzeć dobre wrażenie :)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie płat o wadze 275g)
- 2 nieduże fileciki z łososia (u mnie każdy filet miał po ok. 125g)
- około 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
- garść startego żółtego sera
- 1 jajko
- sok z cytryny
Wykonanie:
A tak się prezentowały pakieciki przed pieczeniem: