Sałatka rybna z Bogatego Portu ;)
Bogaty Port - Puerto Rico - Portoryko wygląda sobie o tak. Fajnie co? Postanowiłam się tam wybrać... palcem po mapie i kuchni. Wynalazłam w internecie przepis na szybką, prostą i smaczną sałatkę z kuchni portorykańskiej. To sałatka rybna bazująca na ugotowanej lub wędzonej rybie. Ja zjadłam z wędzoną makrelą. Była pyszna:) Ilość składników zmniejszyłam na 1 porcję. Proporcje podaję wg oryginału, z moimi zmianami w nawiasach.
Sałatkę dopisuję do kulinarnej akcji Ireny i Andrzeja z Widelcem Przez Kuchnie Obu Ameryk.
Składniki (dla 2-3 osób):
*1/2 kg ugotowanego lub wędzonego dorsza (dałam pół makreli)
*1/2 kg obranej cebuli pokrojonej w krążki (u mnie 1 mała cebula)
*1/2 kg pomidorów pokrajanych w plasterki (użyłam 1 pomidora)
*2/3 szklanki oliwy (zupełnie pominęłam)
*1/3 szklanki octu 6% (dałam 2 łyżki octu czosnkowo-ziołowego)
*1/4 łyżeczki pieprzu (dałam sól i pieprz do smaku)
*1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ugotowaną rybę ostudzić, obrać, ułożyć pośrodku półmiska. Cebulę i pomidory ułożyć wokół ryby. Wlać do małego słoiczka oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem. Mocno wstrząsnąć. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. I już:) Pyszna!
Podawać ze świeżym białym pieczywem lub ziemniakami z wody.
Smacznego :)