Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Ziemniaki obrać, ugotować. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę razem z białym serem. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Jakie pyszne ! Małe, zakręcone pierożki z mięsem -przepyszne !!! Właśnie zobaczyłam, że moje pierogi są za małe... I że lepi się je trochę inaczej... Ale smak mają niepowtarzalny...
Klejenie pierogów jest bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:-) Pyszne pierogi z nadzieniem serowym , oblane masełkiem i posypane cukrem, mniam, nie ma nic lepszego. Warto się natrudzić, gorąco polecam!
Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!
Mięso drobiowe posiekałam bardzo drobno, dodałam pieczoną paprykę, kaszę kuskus, miętę i jajko, które związało farsz. Wyszła z tego całkiem przyzwoita ilość pierożków, które bardzo smacznie skomponowały się z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;) Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (...). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu.