Pierogi z mięsem, pieczoną papryką i kuskusem
Najstarszym i chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu za czasów mojej babci była galaretka a’ la „zimne nóżki”. Osobiście nie
przepadam za propozycjami w galarecie a garstka mięsa oskubanego ze skrzydełek,
porcji rosołowej i pałki raczej nie wystarczy na pierogi mięsne. Poza tym dla takiej małej ilości nawet nie opłaca się cała zabawa z mieleniem. Dlatego mięso drobiowe posiekałam bardzo drobno, dodałam pieczoną paprykę, kaszę kuskus, miętę i jajko, które związało farsz. Wyszła z tego całkiem przyzwoita ilość pierożków, które bardzo smacznie skomponowały się z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.
Ilość porcji – 26 pierogów
Czas wykonania – 90 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
Farsz:
- 200 g drobno posiekanego mięsa z rosołu
- 120 g kaszy kuskus
- 1 duża czerwona papryka (pieczona)
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 10 listków świeżej mięty
- bulion do zalania kaszy
- sól
- pieprz
Sos pomidorowo-paprykowy:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka (pieczona)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (wg uznania)
- sól i pieprz
Ciasto na pierogi:
½ porcji podanej w przepisie
Sposób wykonania:
- paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, układamy (skórką do góry) na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą połówkę żeby się spłaszczyła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ̊ C i pieczemy około 30-35 min. aż skórka się spali, gorącą paprykę przekładamy do miski lub garnka, przykrywamy i pozostawiamy na 20 min. po tym czasie zdejmujemy skórkę,
- w czasie kiedy papryka jest w piekarniku zagniatamy ciasto na pierogi, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki;
- kaszę kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącym bulionem tak żeby płyn przekraczał o 0,5 cm poziom kaszy, miseczkę przykrywamy talerzykiem lub folią aluminiową i odstawiamy na 10 min. aby kasza napęczniała,
- miętę, gotowane mięso z rosołu i dużą paprykę drobno
siekamy, dajemy kuskus oraz jajko, wszystko dokładnie mieszamy, - farsz doprawiamy solą i pieprzem,
- przygotowujemy sos: posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną pieczoną paprykę oraz pomidory, dusimy pod przykryciem około 15 min. następnie miksujemy doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną, jeśli sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić dodając odrobinę mąki do śmietany i zagotować,
- wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy cieniutko ( jest bardzo elastyczne), wykrawamy kółka o średnicy mnie więcej 8 cm., napełniamy farszem i lepimy pierożki,
- pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 6 minut od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię,
- podajemy gorące z sosem pomidorowo-paprykowym.