Uszka do barszczu

Ciasto: 350 g mąki, 1 jajko, ciepła woda, sól

Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto.

Farsz: pół kilo tłustszej cielęciny - mielonej albo posiekanej bardzo drobno - 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i majeranek do smaku

Cienko rozwałkować ciasto i wykrawać z niego kółka. Na środku każdego kłaść farsz, składać na pół - smarując brzegi wodą a następnie zawijając na palcu sklejać rogi tak by powstało "uszko".

Uszka można od razu gotować w osolonym wrzątku albo rosole - ok 10 minut od momentu wypłynięcia albo można je zamrozić na zaś.

Uszka podawać z barszczem. Wigilijny barszcz najczęściej robię gotując najpierw wywar z grzybów (zamiast mięsa) i dalej dorzucam warzywa - itd. itp. Ale skoro uszka są z mięsem to i barszcz może ;-)

To nieduża część mojej dzisiejszej produkcji:

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie