Ślimak,ślimak

Ślimak,ślimak

wystaw rogi! Dam ci sera na pierogi!!!

Ruskie pierogi

składniki na farsz:

1/2 kg ziemniaków

1 kostka białego sera

1 cebula

1 łyżka tłuszczu

sól, pieprz do smaku

składniki na ciasto:

35 dag maki

1 żółtko

1/2 szklanki gorącej wody

1 szczypta soli

Ziemniaki obrać, ugotować. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę razem z białym serem. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wsypać na stolnicę. Uformować wianuszek. Wbić jajko, posolić i dodać gorącą wodę. Całość zagnieść podsypując mąką aby ciasto nie przywierało do stolnicy. W środku mają powstać po przekrojeniu bąbelki. Gotowe ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką lub dowolną foremką kształty i napełniać masą serowo-ziemniaczaną. Sklejać palcami lub widelcem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i czekać aż wypłyną.

Ugotowane podawać z przesmażoną cebulką.

 

Kategorie przepisów