Ślimak,ślimak
wystaw rogi! Dam ci sera na pierogi!!!
Ruskie pierogi
składniki na farsz:
1/2 kg ziemniaków
1 kostka białego sera
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
sól, pieprz do smaku
składniki na ciasto:
35 dag maki
1 żółtko
1/2 szklanki gorącej wody
1 szczypta soli
Ziemniaki obrać, ugotować. Po przestudzeniu przekręcić przez maszynkę razem z białym serem. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać na stolnicę. Uformować wianuszek. Wbić jajko, posolić i dodać gorącą wodę. Całość zagnieść podsypując mąką aby ciasto nie przywierało do stolnicy. W środku mają powstać po przekrojeniu bąbelki. Gotowe ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką lub dowolną foremką kształty i napełniać masą serowo-ziemniaczaną. Sklejać palcami lub widelcem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i czekać aż wypłyną.
Ugotowane podawać z przesmażoną cebulką.