Mufinki z rabarbarem i owsiano-cynamonową kruszonką
Pyszne mufinki z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącą cynamonowo-owsianą posypką. Nie wyszły zbyt urodziwe, bo trochę rozrosły się na boki i przypominają grzybki - ale za to są bardzo smaczne i aromatyczne.
Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki ( na 12 mufinek ) :
- 175 g drobnego cukru
- 175 rabarbaru - obranego i pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 ml maślanki
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
kruszonka :
- 50 g jasnego cukru trzcinowego muscovado [ użyłam demarary ]
- 50 g mąki
- 25 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g masła
Blachę mufinkową wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 220°C [jeżeli piekarnik jest gazowy , to do 200°C].
W misce wymieszać razem rabarbar i cukier.
Przygotować kruszonkę : wymieszać cukier z mąką, płatkami i cynamonem, dodać masło i rozcierać palcami, aż składniki się połączą i powstaną bryłki kruszonki.
Wymieszać razem olej, jajko, ekstrakt z wanilii i maślankę - wlać do miski z rabarbarem (masa będzie dość rzadka, bo rabarbar puści sok). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą - i dokładnie wymieszać.
Do formy mufinkowej wlewać porcje ciasta. Wierzch każdej porcji posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.15-18 minut, aż wierzchy mufinek się zezłocą, a patyczek wbity w środek mufinki będzie suchy.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.