Mufinki z rabarbarem i owsiano-cynamonową kruszonką

Mufinki z rabarbarem i owsiano-cynamonową kruszonką

Pyszne mufinki z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącą cynamonowo-owsianą posypką. Nie wyszły zbyt urodziwe, bo trochę rozrosły się na boki i przypominają grzybki - ale za to są bardzo smaczne i aromatyczne.

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

Zdjęcie - Mufinki z rabarbarem i owsiano-cynamonową kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na 12 mufinek ) :

  • 175 g drobnego cukru
  • 175 rabarbaru - obranego i pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml maślanki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

kruszonka :

  • 50 g jasnego cukru trzcinowego muscovado [ użyłam demarary ]
  • 50 g mąki
  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła

 

Blachę mufinkową wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 220°C [jeżeli piekarnik jest gazowy , to do 200°C].

W misce wymieszać razem rabarbar i cukier.

Przygotować kruszonkę : wymieszać cukier z mąką, płatkami i cynamonem, dodać masło i rozcierać palcami, aż składniki się połączą i powstaną bryłki kruszonki.

Wymieszać razem olej, jajko, ekstrakt z wanilii i maślankę - wlać do miski z rabarbarem (masa będzie dość rzadka, bo rabarbar puści sok). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą - i dokładnie wymieszać.

Do formy mufinkowej wlewać porcje ciasta. Wierzch każdej porcji posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.15-18 minut, aż wierzchy mufinek się zezłocą, a patyczek wbity w środek mufinki będzie suchy.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

Zdjęcie - Mufinki z rabarbarem i owsiano-cynamonową kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów