Tortilla z kurczakiem i ananasem w sosie curry
Dzisiejsze danie, które chciałabym wam zaprezentować nie jest ani odkrywcze, ani wyszukane, ani nawet interesujące. Ma za to inną zaletę-jest smaczne i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Czasami gdy mam czas i ochotę robię sama placki tortilli, ale dziś wykorzystałam gotowe, dzięki temu danie może śmiało aspirować do domowego fast foodu. Najlepiej smakuje z dużą ilością sosu curry:)
Tortilla z kurczakiem i ananasem w sosie curry placki tortilli podwójna pierś z kurczaka plastry ananasa sałata lodowa mozzarella mała czerwona cebula cebulka dymka Marynata do kurczaka: 3 łyżki sosu z ananasa łyżka sosu ostrygowego (można zastąpić sosem sojowym) łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka curry łyżka pieprzu cayenne lub ostrej papryki Sos curry: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka curry łyżka soku z ananasa łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu cayenne
Kurczak: Składniki marynaty łączymy i marynujemy piersi z kurczaka(każda pierś pokrojona na trzy części). Najlepiej by proces ten trwał około godziny, jednak jeśli nie posiadamy tyle czasu może to trwać krócej. Następnie piersi smażymy. Gotowe przekładamy na sitko, aby odsączyć je z tłuszczu i odstawiamy by ostygło. Po tym czasie kroimy mięso w małe plastry. Sos curry: Majonez, jogurt naturalny i resztę składników sosu łączymy, najlepiej mieszając trzepaczką. Ananas w curry: Jeśli ma się czas to zachęcam do obrania świeżego ananasa, ponieważ jego smak jest o wiele lepszy od tego z puszki. Plastry ananasa kładziemy na kilka minut na patelnię, posypujemy curry i smażymy aż przejdzie smakiem przyprawy. Tortille: Placki podgrzewamy według instrukcji na opakowaniu lub ulubionym sposobem. Na podgrzaną tortillę kładziemy kawałki ananasa z curry, pokrojonego kurczaka, plastry mozzarelli, sałatę lodową, posiekaną czerwoną cebulkę, posypujemy też cebulką dymką i polewamy sosem.
Tosia