Wiśnie w syropie to wspaniała zaprawa na zimę. Pyszne , całe wiśnie w słodkim syropie. Idealne do różnego rodzaju ciast i deserów oraz dekoracji tortów.
Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to Mama robiła taki dżem agrestowo-truskawkowy, a potem przestała, nie wiem dlaczego;( Ja postanowiłam go odtworzyć i smak mnie nie zawiódł, chociaż jest inny niż z zielonego, takiego jeszcze nie dojrzałego agrestu.
Dzisiaj przedstawiam cukinię faszerowaną kurkami. Warzywo o tak neutralnym smaku może występować w różnym towarzystwie (...), pomyślałam, że tym razem użyję farszu grzybowego. Danie jest lekkie dlatego nadaje się nie tylko na obiad ale także na kolację.
Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jagodzianki wyszły przepyszne ! Puszyste , wilgotne , a zarazem delikatne. Polane lukrem smakowały jak pączki. Piekłam je dwa razy pod rząd , a bardzo rzadko mi się to zdarza :-) Gorąco polecam.
Przepis zaczerpnęłam z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska” i chociaż pozmieniałam nieco proporcje oraz użyłam świeżych pomidorów, a nie z puszki, to jednak indyjski charakter i smak dania pozostał :)
Zapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej. Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem