Tarta z jagodami i kremem custard.

Tarta z jagodami i kremem custard.

Zdjęcie - Tarta z jagodami i kremem custard. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj nie udało mi się usiąść, by podzielić się z Wami moją jagodową, rozpływającą się w ustach tartą. Nieoczekiwana wizyta dawno nie widzianej przyjaciółki przyjemnie pokrzyżowała moje misternie uplecione plany. Rozmowa z nią naładowała mi baterie i dzięki temu jeszcze wieczorem miałam siłę, by dokończyć pracę. Dziś mogłam więc poświęcić dzień na zaległe czynności i zabawę z córeczką.

Uśmiecham się teraz sama do siebie i częstuję nieziemsko kruchą tartą, podśpiewując przedszkolny hymn: „jesteśmy jagódki, czarne jagódki…” Nie mogłam się na nią napatrzeć…

Składniki:

krem custard:

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła (niekoniecznie)
  • 3-4 żółtka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka cukru

+ jagody


Zdjęcie - Tarta z jagodami i kremem custard. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

1. Kruche ciasto wykonujemy według stałego przepisu, który znajdziecie tutaj: KLIK

2. Schłodzone ciasto wałkujemy wy wykładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do tarty. Brzegi obcinamy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchym grochem i pieczemy 30 minut. Po  tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.

3. 400ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy.

4. W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka z mąką kukurydzianą.

5. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę żółtek i mąki i energicznie mieszamy. Krem po chwili zacznie przypominać gęsty budyń. Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zestawiamy z ognia.

6. Jeszcze ciepły krem rozsmarowujemy  na tarcie i posypujemy obficie umytymi jagodami.

7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Smacznego ?

Kategorie przepisów