Tarta z jagodami i kremem custard.
Wczoraj nie udało mi się usiąść, by podzielić się z Wami moją jagodową, rozpływającą się w ustach tartą. Nieoczekiwana wizyta dawno nie widzianej przyjaciółki przyjemnie pokrzyżowała moje misternie uplecione plany. Rozmowa z nią naładowała mi baterie i dzięki temu jeszcze wieczorem miałam siłę, by dokończyć pracę. Dziś mogłam więc poświęcić dzień na zaległe czynności i zabawę z córeczką.
Uśmiecham się teraz sama do siebie i częstuję nieziemsko kruchą tartą, podśpiewując przedszkolny hymn: „jesteśmy jagódki, czarne jagódki…” Nie mogłam się na nią napatrzeć…
Składniki:
krem custard:
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 1-2 łyżki cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła (niekoniecznie)
- 3-4 żółtka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 zimnego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ewentualnie łyżka cukru
+ jagody
Wykonanie:
1. Kruche ciasto wykonujemy według stałego przepisu, który znajdziecie tutaj: KLIK
2. Schłodzone ciasto wałkujemy wy wykładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do tarty. Brzegi obcinamy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchym grochem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
3. 400ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy.
4. W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka z mąką kukurydzianą.
5. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę żółtek i mąki i energicznie mieszamy. Krem po chwili zacznie przypominać gęsty budyń. Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zestawiamy z ognia.
6. Jeszcze ciepły krem rozsmarowujemy na tarcie i posypujemy obficie umytymi jagodami.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Smacznego ?