Karkówka w winie z oliwkami

Karkówka w winie z oliwkami

Karkówkę jadamy wprawdzie dość rzadko, ale tak przyrządzona, czyli duszona w aromatycznym pomidorowym sosie z oliwkami, powinna posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem mięsa :) Nam smakowała ogromnie i zdaje mi się, że jest to najsmaczniejsze danie z karkówki, jakie do tej pory jadłam :) Przepis wypatrzyłam na blogu dupci już dawno temu, w końcu go zrobiłam, a potem znowuż długo czekał na publikację. Ale pora, już najwyższa pora, bo lada dzień skończy się kolejna edycja oliwkowej akcji. A ręczę, że tak dobry przepis wart jest uwagi :)
Zdjęcie - Karkówka w winie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KARKÓWKA W WINIE Z CZARNYMI OLIWKAMI (na 4-5 porcji)

1kg karkówki, 200g wędzonego boczku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 1 mały koncentrat pomidorowy, ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina, kilkanaście czarnych oliwek, 2 duże, dojrzałe pomidory, listki świeżej bazylii, zioła prowansalskie, olej lub oliwa, sól i pieprz

Na patelni podsmażyć lekko pokrojony w kostkę boczek. Kiedy się lekko zrumieni, dodać pokrojoną w ‘piórka’ cebulę i posiekany czosnek. Całość smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć mąką. Na drugiej patelni rozgrzać mocno olej lub oliwę i obsmażyć mięso, najlepiej partiami. Dodać do mięsa boczek z cebulą, wlać pół szklanki wody, wino, dodać koncentrat pomidorowy oraz do smaku zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewać raz po raz odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać pokrojone na kawałki pomidory, oliwki i listki bazylii. Ewentualnie doprawić do smaku.
Najlepiej podawać z pieczywem i jakąś lekką sałatką z sałaty :)

Zdjęcie - Karkówka w winie z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów