Śniadania są jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.Dają siłę i energię na cały dzień.Dzisiejszy omlet nie jest może niskokaloryczny...ale smaczny i kolorowy.
Ten omlet też jeszcze zimowy był, bo robiłam go z 2 tygodnie temu, kiedy zaopatrzyłam się w pyszne podrabiane oscypki. A omlet dobry taki, że do dziś smak za mną chodzi.
U mnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. (...) W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce, a więc szynką parmeńską, pomidorami, papryką, oliwkami i cebulą. Danie wyszło smaczne i sycące. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Omlet wywodzi się z kuchni francuskiej, ale dziś istnieje wiele odmian omletów i wariacji na ich temat. Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia, dodatek mąki jednak sprawia, że ciasto jest nieco ściślejsze i stwarza o wiele większe pole do popisu przy wyborze dodatków. Dziś proponuję wersję na bogato.
Omlet biszkoptowy to chyba jedyna rzecz, jaką nauczyła mnie babcia. Powiedzmy sobie szczerze: moja rodzina nigdy kulinarnie uzdolniona nie była. Ja ze swoimi ciągotami do garów się wyłamałam, co wszystkich wprawiło w lekkie osłupienie, a jednocześnie dostarczyło kolejnego tematu do obgadania podczas rodzinnych spotkań.Teraz to ja podaję babci różne przepisy, daję rady i te pe. Ale ze starego, dobrego sposobu na omlet korzystam nadal. Dziś zjadłam go z jabłkami...
Przygotowuję na śniadanie dla moich synów puszyste omlety z dodatkiem orzechów i otrąb owsianych, lub mąki pełnoziarnistej. Podaję je z jogurtem i owocami oraz świeżymi sokami. Taki posiłek jest bardzo sycący i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. I jeszcze jedna ważna rzecz - zawsze jest zjedzony do końca, bez marudzenia.