Omlet biszkoptowy z jabłkami

Omlet biszkoptowy to chyba jedyna rzecz, jaką nauczyła mnie babcia. Powiedzmy sobie szczerze: moja rodzina nigdy kulinarnie uzdolniona nie była. Ja ze swoimi ciągotami do garów się wyłamałam, co wszystkich wprawiło w lekkie osłupienie, a jednocześnie dostarczyło kolejnego tematu do obgadania podczas rodzinnych spotkań.
Teraz to ja podaję babci różne przepisy, daję rady i te pe. Ale ze starego, dobrego sposobu na omlet korzystam nadal. Dziś zjadłam go z jabłkami...

OMLET BISZKOPTOWY Z JABŁKAMI
2 jajka,
1 łyżka mąki,
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki masła
dodatkowo:
1 jabłko,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka powideł śliwkowych,
odrobina cynamonu
Jabłko obrać, podzielić na cząstki i pokroić w plasterki. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka, posypać brązowym cukrem i cynamonem, smażyć przez 4 minuty. Dodać rodzynki i smażyć 2 minuty. Następnie dodać powidła, wymieszać i dosmażać jeszcze przez 3-4 minuty.
W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać łyżeczkę masła oraz mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać pozostałą łyżeczkę masła i wylać ciasto. Smażyć na niewielkim ogniu, a gdy spód zrobi się złocisty, ostrożnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Gotowy omlet przełożyć na talerz, podawać z jabłkami.
Teraz to ja podaję babci różne przepisy, daję rady i te pe. Ale ze starego, dobrego sposobu na omlet korzystam nadal. Dziś zjadłam go z jabłkami...

OMLET BISZKOPTOWY Z JABŁKAMI
2 jajka,
1 łyżka mąki,
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki masła
dodatkowo:
1 jabłko,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka powideł śliwkowych,
odrobina cynamonu
Jabłko obrać, podzielić na cząstki i pokroić w plasterki. W rondlu roztopić masło, dodać jabłka, posypać brązowym cukrem i cynamonem, smażyć przez 4 minuty. Dodać rodzynki i smażyć 2 minuty. Następnie dodać powidła, wymieszać i dosmażać jeszcze przez 3-4 minuty.
W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać łyżeczkę masła oraz mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać pozostałą łyżeczkę masła i wylać ciasto. Smażyć na niewielkim ogniu, a gdy spód zrobi się złocisty, ostrożnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Gotowy omlet przełożyć na talerz, podawać z jabłkami.
