Omlet biszkoptowy z czereśniami

Omlet biszkoptowy z czereśniami

Delikatny i puszysty - można go jeść na kolację lub na śniadanie ... albo w każdej innej porze dnia ;)

Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka czereśni ( wypestkowanych i przekrojonych na pół )
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli . Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier . Ubitą pianę połączyć z żółtkami , a następnie delikatnie wymieszać z mąką . Na końcu dodać czereśnie i lekko wymieszać z ciastem .

Na patelni rozgrzać masło i wlać ostrożnie ciasto ( trzeba uważać , żeby nie opadło ) . Smażyć na malutkim ogniu , aż omlet się zetnie od spodu . Wtedy delikatnie zsunąć go na pokrywkę od garnka i przewrócić drugą stroną na patelnię . Przykryć patelnię pokrywką i dosmażyć omlet .

Podawać posypany cukrem pudrem .

Zdjęcie - Omlet biszkoptowy z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów