Omlet biszkoptowy z czereśniami
Delikatny i puszysty - można go jeść na kolację lub na śniadanie ... albo w każdej innej porze dnia ;)
Składniki :
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- kilka czereśni ( wypestkowanych i przekrojonych na pół )
- masło do smażenia
- cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli . Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier . Ubitą pianę połączyć z żółtkami , a następnie delikatnie wymieszać z mąką . Na końcu dodać czereśnie i lekko wymieszać z ciastem .
Na patelni rozgrzać masło i wlać ostrożnie ciasto ( trzeba uważać , żeby nie opadło ) . Smażyć na malutkim ogniu , aż omlet się zetnie od spodu . Wtedy delikatnie zsunąć go na pokrywkę od garnka i przewrócić drugą stroną na patelnię . Przykryć patelnię pokrywką i dosmażyć omlet .
Podawać posypany cukrem pudrem .