Oryginalna hinduska herbatka Adrak Czai przygotowywana jest jedynie z imbiru, mięty i cytrusów. Zmodyfikowałam nieco ten przepis, dodając czarną herbatę.Herbatka jest świetna przy przeziębieniu, bo rozgrzewa i udrażnia nos; warto także ją popijać będąc w ciąży, bo znakomicie usuwa mdłości (sprawdzone!).
Ten przepis znalazłam na opakowaniu mleczka kokosowego, a ponieważ jestem fanką wszystkiego, co kokosowe, szybko go wykorzystałam. Po zastanowieniu, wzbogaciłabym poniższy przepis o jakiś alkohol, np. Malibu.
Cytrynę obrać ze skórki w taki sposób żeby powstała spiralka, którą należy przez 1 min. trzymać w gotującej się wodzie. Skórkę wyciągnąć i przekroić w taki sposób żeby powstały dwa paseczki. Skórki posłużą później do ozdobienia lemoniady.
Paskudna pogoda dzisiaj... nawet nie jest bardzo zimno, ale wilgotno i ta wilgoć wdziera się wszędzie. Miałam niejasne wrażenie, że łapie mnie reumatyzm ;) Na takie klimaty najlepsze jest grzane wino.
Postanowiłam zrobić własną mieszankę indyjskiej herbaty mlecznej - Masala Milk Tea. Na szczęście udało mi się kupić niemal wszystkie składniki, jakie chciałam
Zobaczyłam ta lemoniadę u Basi i musiałam ją zrobić...Przepis cytuję za Basią:Palestyńska lemoniada (przepis z Jerusalam Hotel na Nablus Rd. w Jerozolimie)
To juz chyba jakies maniactwo, bo z okazji "Korzennego weekendu" u mnie znow jablka i cynamon. Tym razem w innej postaci, a mianowicie jako herbata. Mieszanka cynamonu i jablka jak juz pisalam nalezy do moich ulubionych, tak wiec nie trudno sie domyslic, ze to moja ulubiona herbata. Zawsze gdy nadchodzi jesien i dni sa chlodniejsze, moja rodzina raczy sie ta herbatka.
W książce M. Caprari "Kuchnie świata" znalazłam przepis na indyjską herbatę pomarańczowo -cynamonową". Herbata jest pyszna, bardzo aromatyczna. Żałuję, że nie wyszło mi zdjęcie w szklance, moglibyście wtedy zobaczyć jaki ma super pomarańczowy kolor.
Podziele sie przepisem na pyszny, prosty napój, coś dla wielbicieli imbiru. Przepis ten znalazłam dawno temu na blogu Liski i często z niego korzystam. Wam również polecam!
Na chłodne wieczory jakie ostatnio mamy polecam pyszną, rozgrzewającą herbatę obfitą w różne smaki i zapachy. Jest tu cynamon i goździki, skórka pomarańczy oraz sok malinowy. Przepyszna, aromatyczna i słodka. Jest to pierwsza z kilku herbat jakie mam zamiar wypróbować tym bardziej, że październik jest miesiącem herbaty.Gorąco polecam na zimne dni i nie tylko:)
Korzenny syrop imbirowy wypatrzyłam u Bei. Bardzo mi się spodobał, a ponieważ bardzo lubię takie zapachy i smaki postanowiłam go zrobić. Pięknie intensywnie pachnie i naprawdę fajnie smakuje. Można go użyć do wypieków, deserów, a także do czegoś mocniejszego;). Ja polubiłam go w herbatce. Fajnie rozgrzewa podczas zimowych dni.