Shalimar

Shalimar

W książce M. Caprari "Kuchnie świata" znalazłam przepis na indyjską herbatę pomarańczowo -cynamonową". Herbata jest pyszna, bardzo aromatyczna. Żałuję, że nie wyszło mi zdjęcie w szklance, moglibyście wtedy zobaczyć jaki ma super pomarańczowy kolor.

Zdjęcie - Shalimar  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 litr wody

2 torebki lub 3 łyżeczki dobrej indyjskiej herbaty

1 pomarańcza

kawałek kory cynamonowej

cukier do smaku

ew, 1 listek domowego geranium

 

Żaroodporny dzbanek wypłukać gorącą wodą, włożyć gorącą herbatę(jeśli używamy herbatę liściastą lub granulowanej należy włożyć ją do filtra lub specjalnego "parzydełka" - listki nie mogą pływać w dzbanku) i kore cynamonową , ew listek geranium. Dzbanek przykryć i odstawić na 5 minut. Pomarańczę wyszorować i razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki, a każdy plasterek - na cztery części. Herbatę osłodzić (do smaku) i dodać do niej pokrojoną pomarańczę. Ponownie odstawić na 5 minut.


Kategorie przepisów