Shalimar
W książce M. Caprari "Kuchnie świata" znalazłam przepis na indyjską herbatę pomarańczowo -cynamonową". Herbata jest pyszna, bardzo aromatyczna. Żałuję, że nie wyszło mi zdjęcie w szklance, moglibyście wtedy zobaczyć jaki ma super pomarańczowy kolor.
Składniki:
1 litr wody
2 torebki lub 3 łyżeczki dobrej indyjskiej herbaty
1 pomarańcza
kawałek kory cynamonowej
cukier do smaku
ew, 1 listek domowego geranium
Żaroodporny dzbanek wypłukać gorącą wodą, włożyć gorącą herbatę(jeśli używamy herbatę liściastą lub granulowanej należy włożyć ją do filtra lub specjalnego "parzydełka" - listki nie mogą pływać w dzbanku) i kore cynamonową , ew listek geranium. Dzbanek przykryć i odstawić na 5 minut. Pomarańczę wyszorować i razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki, a każdy plasterek - na cztery części. Herbatę osłodzić (do smaku) i dodać do niej pokrojoną pomarańczę. Ponownie odstawić na 5 minut.