Herbata cynamonowo-jabłkowa



Pierwszy raz taka wypilam bedac u znajomych w Niemczech. Nakupilam sobie potem zapasow na cala zime. Niestety w nastepnym roku daremnie szukalam takiej herbaty we francuskich marketach. Natrafilam na polaczenie pomaranczy i cynamonu i chociaz sama herbata nie byla taka zla, to jednak nie zastapila mi tej jednej jedynej.
Teraz zamiast biegac po sklepach moja ulubiona jesienno-zimowa herbate robie sobie sama.

skladniki:
czarna herbata
jablko
kora cynamonu
cukier
wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania jablka. Dokladnie je myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Tak przygotowane jablko nalezy wysuszyc. Dzieki temu herbata nabierze prawdziwie jablkowego aromatu. Swieze jablko nie jest tak aromatyczne. Jablka najlepiej wysuszyc w maszynce do suszenia owocow lub w piekarniku. Trzeba uwazac by ich nie przypalic.
Nastepnie suszone jablka i kore cynamonu umieszczamy wraz z saszetka herbaty w dzbanku i zalewamy goraca woda.
Jesli lubimy slodkie herbaty dosladzamy cukrem.
Potem juz tylko nalewamy do filizanek i delektujemy sie wspanialym smakiem i aromatem.
