Herbata cynamonowo-jabłkowa

Herbata cynamonowo-jabłkowa
Zdjęcie - Herbata cynamonowo-jablkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Herbata cynamonowo-jablkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTo juz chyba jakies maniactwo, bo z okazji "Korzennego weekendu" u mnie znow jablka i cynamon. Tym razem w innej postaci, a mianowicie jako herbata. Mieszanka cynamonu i jablka jak juz pisalam nalezy do moich ulubionych, tak wiec nie trudno sie domyslic, ze to moja ulubiona herbata. Zawsze gdy nadchodzi jesien i dni sa chlodniejsze, moja rodzina raczy sie ta herbatka.
Pierwszy raz taka wypilam bedac u znajomych w Niemczech. Nakupilam sobie potem zapasow na cala zime. Niestety w nastepnym roku daremnie szukalam takiej herbaty we francuskich marketach. Natrafilam na polaczenie pomaranczy i cynamonu i chociaz sama herbata nie byla taka zla, to jednak nie zastapila mi tej jednej jedynej.
Teraz zamiast biegac po sklepach moja ulubiona jesienno-zimowa herbate robie sobie sama.

Zdjęcie - Herbata cynamonowo-jablkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
czarna herbata
jablko
kora cynamonu
cukier

wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania jablka. Dokladnie je myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Tak przygotowane jablko nalezy wysuszyc. Dzieki temu herbata nabierze prawdziwie jablkowego aromatu. Swieze jablko nie jest tak aromatyczne. Jablka najlepiej wysuszyc w maszynce do suszenia owocow lub w piekarniku. Trzeba uwazac by ich nie przypalic.
Nastepnie suszone jablka i kore cynamonu umieszczamy wraz z saszetka herbaty w dzbanku i zalewamy goraca woda.
Jesli lubimy slodkie herbaty dosladzamy cukrem.
Potem juz tylko nalewamy do filizanek i delektujemy sie wspanialym smakiem i aromatem.

Zdjęcie - Herbata cynamonowo-jablkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów