Domowa lemoniada
Domowa lemoniada (porcja na dwie szklanki)
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 łyżeczki demerary
2 łyżki granulatu herbaty o smaku cytrynowym
1 cytryna
5 kostek lodu
Przygotowanie:
Cytrynę obrać ze skórki w taki sposób żeby powstała spiralka, którą należy przez 1 min. trzymać w gotującej się wodzie. Skórkę wyciągnąć i przekroić w taki sposób żeby powstały dwa paseczki. Skórki posłużą później do ozdobienia lemoniady.
Obraną cytrynę pokroić ćwiartki. Wrzucić na dno szklanek lub kieliszków po ćwiartce cytryny.
Z reszty cytryny wycisnąć sok. Każdy kieliszek zasypać do połowy kruszonym lodem.
Dwie łyżki granulatu zalać w szklance wodą mineralną. (do połowy szklanki)
Przelać do kieliszków. Lemoniadę ozdobić skórką, a na górę wsypać po łyżeczce demerary.
Miłośnicy cukru mogą pozwolić sobie na większą ilość demerary.