Lemoniada miętowo-cytrynowa
Zobaczyłam ta lemoniadę u Basi i musiałam ją zrobić...
Przepis cytuję za Basią:
Palestyńska lemoniada (przepis z Jerusalam Hotel na Nablus Rd. w Jerozolimie)
1 szklanka soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
1/4-1/2 szklanki świeżych listków mięty
woda, lód
Do blendera wlać sok z cytryny, dodać cukier oraz listki mięty, dopełnić wodą i lodem (kilka dużych kostek) do objętości jednego litra i następnie wszystko zmiksować do uzyskania zielonkawego zabarwienia lemoniady. Po dłuższej chwili lemoniada może się rozwarstwić - zmiksowane listki powędrują na powierzchnię lemoniady - wystarczy jedynie zamieszać - jest wyśmienita!
Ja przelałam lemoniadę przez sitko, listki były słabo zmiksowane i trochę przeszkadzały...