Przełożyć wszystko do kapusty i dusić, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i wymieszać z ugotowanymi łazankami.Polecam również wersję bez mięsa.Smacznego!
Lubicie kawowe wypieki? My bardzo, a to ciasto jest wspaniałe! Cudownie pachnący, pyszny kawowy spód, w środku masa o ciekawym smaku serka waniliowego połączonego z mlekiem w proszku, na wierzchu biszkopciki nasączone cappuccino i polane polewą czekoladową. Po prostu pycha! Koniecznie musicie spróbować!:) Kooooniecznie wszyscy kawowi smakosze! :)
Przychodzi taki dzień, że chce się coś słodkiego, ale nie ma się ochoty na długie stanie w kuchni, bo piękna pogoda za oknem czy ciekawa książka na półce lub po prostu ogarnia nas leniuszek. Zdarza się, a co? ;) Tak było ze mną , więc postanowiłam chwycić przepis, który dostałam kiedyś od Irytka - przepis na szybką, prostą i pyszną szarlotkę sypaną.
Prosty i smaczny dodatek do kawy. Smakuje trochę jak piernik - w cieście dominuje aromat cynamonu, a kawowa nutka jest bardzo delikatna, prawie niewyczuwalna. Jak dla mnie jest ciut za słodkie, zmniejszyłabym nieco ilość cukru.
Umówiłam się dziś z dwiema fantastycznymi dziewczynami - Alą i Anitką na wspólne pieczenie. Wybrałyśmy babkę z orzechami laskowymi i czekoladą z przepisu Dorotki. Babka była bardzo dobra, aczkolwiek myślałam, że będzie dużo bardziej wilgotna. Nie jest jednak za sucha, raczej taka pośrednia. Wspaniale smakuje z polewą czekoladową :)
Był u Ani. Lubię do niej wpadać, czytać jej wspomnienia, zauroczenia, oglądać zdjęcia. No i spodobał mi się taki żółty, imbirowy, radosny. Zrobiłam. Kilka słoików. Dziś rano próbowaliśmy. Pyszny. :-) A potem z koszykiem pełnym przetworów, które zdążyłam przygotować od końca lata, pojechaliśmy na urodziny mojej przyjaciółki.
Do tej pory robiłam wyłącznie lasagne al ragu, czyli naszym sosem bolońskim i w takiej wersji bardzo ją lubię. Dzisiaj spróbowałam jej z nieco innymi dodatkami, ze sporym dodatkiem porów i dynią. Połączenie bardzo udane idealne dla miłośników dań łagodnych.