Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

                  Lubicie kawowe wypieki? My bardzo, a to ciasto jest wspaniałe! Cudownie pachnący, pyszny kawowy spód, w środku masa o ciekawym smaku serka waniliowego połączonego z mlekiem w proszku, na wierzchu biszkopciki nasączone cappuccino i polane polewą czekoladową. Po prostu pycha! Koniecznie musicie spróbować!:) Kooooniecznie wszyscy kawowi smakosze! :)

Zdjęcie - Ciasto kawowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt kawowy:

*3 jajka

*1/2 szklanki mąki pszennej

*1/3 szklanki cukru

*3 łyżki mąki ziemniaczanej

*1 łyżka mielonej kawy

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Wsypywać po jednej łyżce do masy. Delikatnie wymieszać. Wlać do formy (u mnie tortownica o średnicy około 25 cm,ale można dać mniejszą) i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 25-30 minut.

Masa:

*250g masła

*2 serki waniliowe (po 150g)

*120g mleka w proszku (niebieskie)

*3/4 szklanki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko w proszku. Ucierać aż powstanie jednolita masa.

Do nasączenia:

*50g kawy cappuccino

*1 szklanka wody

Kawę cappuccino rozpuścić w szklance wrzącej wody i ostudzić.

Poza tym:

*okrągłe biszkopty (około 20 sztuk)

*polewa czekoladowa (dałam gotową)

Biszkopt nasączyć kawą. Wyłożyć na niego masę, a następnie ułożyć na masie nasączone biszkopciki. Polać wierzch polewą czekoladową.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto kawowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto kawowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów