Ciasto kawowe
Lubicie kawowe wypieki? My bardzo, a to ciasto jest wspaniałe! Cudownie pachnący, pyszny kawowy spód, w środku masa o ciekawym smaku serka waniliowego połączonego z mlekiem w proszku, na wierzchu biszkopciki nasączone cappuccino i polane polewą czekoladową. Po prostu pycha! Koniecznie musicie spróbować!:) Kooooniecznie wszyscy kawowi smakosze! :)
Składniki na biszkopt kawowy:
*3 jajka
*1/2 szklanki mąki pszennej
*1/3 szklanki cukru
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 łyżka mielonej kawy
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Wsypywać po jednej łyżce do masy. Delikatnie wymieszać. Wlać do formy (u mnie tortownica o średnicy około 25 cm,ale można dać mniejszą) i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 25-30 minut.
Masa:
*250g masła
*2 serki waniliowe (po 150g)
*120g mleka w proszku (niebieskie)
*3/4 szklanki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko w proszku. Ucierać aż powstanie jednolita masa.
Do nasączenia:
*50g kawy cappuccino
*1 szklanka wody
Kawę cappuccino rozpuścić w szklance wrzącej wody i ostudzić.
Poza tym:
*okrągłe biszkopty (około 20 sztuk)
*polewa czekoladowa (dałam gotową)
Biszkopt nasączyć kawą. Wyłożyć na niego masę, a następnie ułożyć na masie nasączone biszkopciki. Polać wierzch polewą czekoladową.
Smacznego :)