Lazania z dynią i mięsem mielonym
Do tej pory robiłam wyłącznie lasagne al ragu, czyli naszym sosem bolońskim i w takiej wersji bardzo ją lubię. Dzisiaj spróbowałam jej z nieco innymi dodatkami, ze sporym dodatkiem porów i dynią. Połączenie bardzo udane idealne dla miłośników dań łagodnych.
/źródło: "Moje gotowanie"/
Lazania z dynią i mięsem mielonym
Składniki:
- 2 pory
- 1/2 kg miąższu dyni
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 dag mięsa mielonego
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 125 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
- 125 ml śmietany 18 %
- sól
- pieprz
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1/2 litra mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 30 dag płatów lazanii
- ok. 7łyżek świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera
Pory oczyścić , bardzo dokładnie wymyć i pokroić w półtalarki. Dynię pokroić w słupki. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć ok. 8 minut. Włożyc por i smażyć aż będzie prawie miękki, podlać winem lub bulionem dołożyć dynię i dusić, aż dynia będzie miękka, ale jędrna. Dodac śmietanę, doprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Dusić jeszcze przez chwilę.
Czas na sos beszamelowy. Masło stopić, dodać mąke i mieszając, wlewać mleko, gotować kilka minut. Przyprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Każdy płat lazanii gotować osobno ok. 2 minuty w osolonej wodzie, następnie wkladać do zimnej i osuszyć na ściereczce.
W żaroodpornym natłuszczonym naczyniu układać kolejno lazanię, mięso i sos. Ostatnia warstwę powinna stanowić lazania, którą należyć polać sosem beszamelowym. Posypać wierzch startym serem. Piec ok. 45 minut w 170 st. C (jesli wierzch za szybko się zacznie rumienić zmniejszyć temp. do 150 st.C). Po upieczeniu pozostawić danie na 10 - 15 minut.
smacznego:-)