Jest to propozycja na szybki obiad. Razem z rozmrożeniem szpinaku, przygotowanie całego dania zajmuje maksymalnie 40 minut, a może nawet zaledwie pół godziny.
Taka zapiekanka często gości na moim stole, ale dopiero teraz udało mi się zrobić jej zdjęcie zanim zniknęła ze stołu. Wykorzystuję do niej resztki wędlin i warzyw, które mam w lodówce. Za każdym razem wychodzi inna i niepowtarzalna. Zamiast wędlin można użyć mięsa mielonego, wzbogacić ją sosem pomidorowym, żółtym serem lub tym, na co akurat macie ochotę.
Nie jestem w stanie przygotować z książki Pana Amaro wielu potraw ot tak, bez wcześniejszego wychodzenia do kilku specjalistycznych sklepów , jednak sernik który wg. niej przygotowałam jest jednym z najprostszych jakie piekłam i najdelikatniejszych jakie kiedykolwiek jadłam.
Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.