Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.
Sos jest przepyszny, użyłam dość sporej ilości gałki muszkatołowej, duuuużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu, nieco większej ilości śmietany i parmezanu (ale tylko dlatego, że zalegałyby mi w lodówce:)), a orzechy lekko podprażyłam.
Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo, choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.
pani w przedszkolu poprosiła o upieczenie czegoś słodkiego na imprezę z okazji dnia babci i dziadka. ok, nie widzę problemu ;) upewniłam się tylko, czy mogą być muffiny jakieś, czy raczej ciasto, i jak dostałam zgodę na babeczki to się z Młodą zabrałyśmy za pieczenie.
Dziś Walentynki - Święto Zakochanych, wszędzie serduszka, słodkie misie, lizaki, czekoladki, wiersze, kartki i miłosne wyznania, a także ciasteczka w kształcie serc. Na przykład takie jak nasze, maślane, według receptury z książki Przepisy Mikołajka.
Gatta curry to aromatyczne talarki w pomidorowym sosie. Pysznym. Z dużą ilością cebuli. I również aromatycznym. Podałam je z mieszanką ryżu parboiled z dzikim. Doskonałe połączenie!
Tylko cztery składniki.Być może niektórzy z Was pomyślą,że zupełnie nie pasujące do siebie.I tu się mylicie.Po połączeniu składników i spróbowaniu sałatki stwierdzicie,że smakuje rewelacyjnie.