Pieczony czosnek w oliwie z ziołami
Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo, choć towarzysko może zaszkodzić ;-)
Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.
Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku. Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła.
Postanowiłam dziś przyrządzić go w nieco innej formie.Wyjęty ze słoiczka jest wspaniały do kanapek.Dięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowywuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak.Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią swieże pieczywo.
Składniki:
Czosnek obrałam z łupin.
Zalałam oliwą.
Piekłam czosnek w oliwie na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.Można go również upiec w folii w piekarniku.
Zioła wymieszałam w miseczce.
Zalałam je oliwą w której smażył się czosnek.
Czosnek przełożyłam do słoiczka.
Wlałam oliwę wymieszaną z ziołami.
Smacznego!
Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.
Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku. Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła.
- Jest kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i manganu
- Posiada silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklina
- Jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego
- Poprawia trawienie pokarmowe
- Uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę
Postanowiłam dziś przyrządzić go w nieco innej formie.Wyjęty ze słoiczka jest wspaniały do kanapek.Dięki temu ,że jest miękki - to bardzo łatwo się go rozsmarowywuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak.Oliwkę można dodawać do sałatek, jak również polewać nią swieże pieczywo.
Składniki:
- 3 główki czosnku
- szklanka oliwy z oliwek
- soli
- tymianku
- bazylii
- oregano
- rozmarynu
- estragonu
- papryki chili
- kolorowych ziarenek pieprzu
- liście laurowe
Czosnek obrałam z łupin.
Zalałam oliwą.
Piekłam czosnek w oliwie na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.Można go również upiec w folii w piekarniku.
Zioła wymieszałam w miseczce.
Zalałam je oliwą w której smażył się czosnek.
Czosnek przełożyłam do słoiczka.
Wlałam oliwę wymieszaną z ziołami.
Smacznego!