limonkowe placuszki serowe
Kolejna odsłona śniadaniowych placuszków. Są puszyste, mięciutkie, bardzo aromatyczne. Mmmmmniam!
Limonkowe placuszki serowe
W misce rozmieszać serek waniliowy z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok oraz skórkę z limonki. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Tym razem podane ze słodką śmietaną z cukrem i odrobiną soku z pomarańczy.
Limonkowe placuszki serowe
- opakowanie 200g serka homogenizowanego waniliowego (Rolmlecz z krówką)
- 100g mąki pszennej
- 125ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- sok z całej limonki
- skórka z całej limonki
W misce rozmieszać serek waniliowy z mlekiem, olejem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i sok oraz skórkę z limonki. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Tym razem podane ze słodką śmietaną z cukrem i odrobiną soku z pomarańczy.