Cortezze z sosem serowo - orzechowym

Cortezze z sosem serowo -  orzechowym

Zamiast cortezze, może być - oczywiście - inny makaron. Ola użyła spaghetti, a ja myślę sobie, że doskonale pasowałyby tu wszystkie wstążki, jak chociażby linguine i taglatelle i z pewnością casarezze. Sos jest przepyszny, użyłam dość sporej ilości gałki muszkatołowej, duuuużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu, nieco większej ilości śmietany i parmezanu (ale tylko dlatego, że zalegałyby mi w lodówce:)), a orzechy lekko podprażyłam. Nawet mojemu dziecku smakowało... zatem z czystym sumieniem polecam!

Zdjęcie - Cortezze z sosem serowo -  orzechowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cortezze z sosem serowo -orzechowym

Składniki:

  • 500g makaronu
  • 60g masła
  • 250g śmietanki kremówki
  • 60g parmezanu
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

Ugotować makaron al dente i odcedzić. Następnie umieścić go w tym samym garnku. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić masło, dodać śmietankę i doprawić gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewać  do wrzenia. Garnek z makaronem ustawić na małym ogniu, wlać sos i wsypać większość parmezanu - dokładnie wymieszać. Jeszcze przez moment podgrzewać, aż zgęstnieje. Następnie dodać podprażone i posiekane orzechy. Wymieszać i dosolić. Na talerzach posypywać resztą parmezanu.

Zdjęcie - Cortezze z sosem serowo -  orzechowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów