Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Wreszcie zainicjowaliśmy sezon grillowy - kupiliśmy nowy, duży grill do ogrodu, i na pierwszy ogień poszły pyszne kiełbaski z firmy Maryniak w Skórzewie (zdecydowanie polecam wszystkim z Poznania i okolic! - namiarami służę).
Do tego dobre białe wino i danie jest naprawdę super, chociaż nie wszyscy są jego amatorami :) Ale my akurat bardzo lubimy owoce morza, więc pewnie nie raz jeszcze się tu pojawią.
Przepis na te pyszne pieczone żeberka znalazłam na forum cincin. Podała go askahi , która słusznie nazwała go "żeberkowym mistrzostwem świata" :) Zaplanowałam sobotnie grillowanie , niestety pogoda pokrzyżowała nam plany i żeberka zamiast na grilla musiały powędrować do piekarnika.
Przepis Marty znaleziony na Onecie - kilkakrotnie z niego korzystałam przygotowując karkówkę na grilla i za każdym razem mięso wychodziło pyszne , kruche i aromatyczne . Autorka poleca marynowanie przez 24 godziny , ja przetestowałam marynowanie przez 2-3 dni - mięso jest jeszcze lepsze !
Dorota z z Pozytywnej Kuchni zorganizowała konkurs o wdzięcznej nazwie grilluj z Tao-Tao. A ja tu proszę państwa akurat bakłażany wymyśliłem, to myślę sobie – a co mi tam – wrzucę, niech jest. Temat grillowania jest zawsze wdzięczny i moim zdaniem warty znacznie większej naszej uwagi, bo ileż to razy zdarza się, że w kuchni staramy się błysnąć finezją, a kiedy wychodzimy do ogrodu i odpalamy grilla, to nagle ni z gruchy ni z pietruchy wrzucamy na niego najzwyklejszą kiełbasę, otwieramy piwo i tyle.
W ten sposób można przyrządzić praktycznie każdą rybę - wychodzi pyszna i chrupiąca. Na pewno dobrze smakowałaby upieczona na tradycyjnym grillu, ale i z patelni grillowej jest godna polecenia.
Krewetki nabijać na patyczki, oprószyć łagodnym chili i solą. Układać na patelnię teflonową z odrobiną oliwy i grillować przez około 2 minuty z każdej strony. Rukolę skropić oliwą, delikatnie wymieszać, położyć na półmisku. Dodać zielone oliwki, pokroją fetę i pomidora.
Bardzo delikatna ryba ze smakiem słodkości pomidora i aromatem ziół i cytryny naprawdę bardzo smaczna i do tego zdrowa można ja przygotować na różny sposób na grillu jeśli pogoda nam dopisuje lub w piekarniku kiedy pada deszcz albo po prostu w garnku na parze polecam
Krewetki powinny być surowe - są szaro-bure, gotowane są różowe. Na grillowej patelni podsmażyłam czosnek na oleju i na to położyłam krewetkowe szaszłyki, które smażą się bardzo szybko - kilka minut z każdej strony.
Tego dawno nie było - dwa przepisy jednego dnia ;) Tym razem łosoś pieczony na grillu. Podany z ziemniaczanymi talarkami i sałatą oraz dipem jogurtowym z nutką mięty.
Bardzo lubię mięso z owocami dlatego ten przepis mnie zainteresował. Ananasa używałam juz nie raz ale najczęściej z puszki, tym razem jednak trzeba było wykorzystać świeży owoc dzięki temu mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Walory smakowe tego dania podnosi dodatek ziół zwłaszcza kuminu rzymskiego.