Szaszłyki z ananasem
Bardzo lubię mięso z owocami dlatego ten przepis mnie zainteresował. Ananasa używałam juz nie raz ale najczęściej z puszki, tym razem jednak trzeba było wykorzystać świeży owoc dzięki temu mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Walory smakowe tego dania podnosi dodatek ziół zwłaszcza kuminu rzymskiego. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 i jest moją kolejną propozycją do akcji Grumków.
Składniki:
- 1/2 dużego ananasa
- 3 piersi z kurczaka
- sól
- 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka opłukać, pokroić na kawałki. Posypać solą, kurkumą i kuminem. Wymieszać, dodać oliwę z oliwek i ponownie wymieszać. Ananasa obrać, odrzucając twardy środek. Pokroić w kostkę tej samej wielkości co kurczaka. Patyczki na szaszłyki namoczyć. Nadziewać na przemian kurczaka i ananasa. Grillować z każdej strony, aż mięso będzie usmażone w środku
Smacznego:)