Gospodynią kolejnej Piekarni jest Atina.Piekłyśmy razem meksykańskie bułki - Bolilos.Bułeczki wyszły chrupiące, miękkie w środku - pasujące i do sera i do dżemu.
Na moim blogu jest już jedna sałatka z selerem marynowanym więc kolejną nazwałam wiosenną bo tak mi się kojarzy. Zawiera jajka na twardo i robiłam ją po Wielkanocy więc może dlatego. Tę sałatkę mogę śmiało polecić tym , którzy lubią i znają smak selera marynownego a tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować zachęcam do wypróbowania.
Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu.Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Wyglądał na jeszcze ostrzejszą, musiałam ją wypróbować :)Ta wersja jest bardzo ostra, chociaż czosnek nie jest tak dominujący, jak można by się spodziewać.
Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam).
Seler marynowany to taki świetny wynalazek. Lubię go bo sałatka z nim jest zawsze pyszna a wypróbowałam już naprawdę wiele przepisów. Sałatki z selerem świetnie nadają się pod wędlinę i do kieliszka. Polecam:)
Majonez połączyć z jogurtem. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzeć na tarce drobnych oczkach.
Odkąd polubiłam brokuły często wykorzystuję je do sałatek. Dzisiejsza jest bardzo prosta ale jak to zwykle bywa bardzo smaczna a głównie jest to zasługa sosu czosnkowego.
Jajka ugotować na twardo, obrać, wydrążyć z żółtek. Żółtka włożyć do miseczki, dodać chrzan i ugnieść widelcem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną majonezu do smaku. Gotowy farsz nakładać na połówki jajek, ozdobić pokrojoną w plastry rzodkiewką i szczypiorkiem.