Weekendowa Piekarnia #91 - Butterhorn Rolls
Jeszcze jeden przepis z WP #91, przepyszne rożki maślane - przepis podany przez Gosię z Moich ekspresji kulinarnych.
Butterhorn Rolls(Rożki maślane)
Składniki:(32 rogale) 3/4 szklanki letniego mleka1/4 szklanki ciepłej wody1/2 szklanki roztopionego masła1/3 szklanki cukruopakowanie suszonych drożdży1 łyżeczka soli3 jajka4 i 1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki rozpuszczonego masła
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka, masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać Na koniec powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 - 25 minut. Smacznego!
Źródło: "How America Eats" Clementine Paddleford
rok temu na blogu:
Chleb najprostszy z ziarenkami