Grzyby zapiekane pod ziemniaczaną pierzynką
Odrabianie zaległości....
Składniki:500-800g grzybów1 cebula200ml śmietanki2 łyżki masła
1 kg ziemniaków1 żółtko100g żółtego sera3/4 szklanki śmietany (180g)60g masła
Grzyby oczyścić, obgotować we wrzątku z cebulą przez 5 minut, odcedzić. Cebulę wyrzucić. Podsmażyć grzyby na maśle, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować. Rozgnieść na pure, dodać masło, mleko, ser, żółtko, dobrze ubić.Na dnie naczynia do zapiekania wyłożyć grzyby, nakryć je ziemniakami, równo je rozsmarować. Można posypać łyżką parmezanu. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni C.Smacznego :)
rok temu na blogu:
Hawajskie bułeczki
Zupa Sukkot z kluskami szczypanymi