Cytrynowe Madeira cake
Madeira cake wg przepisu Jamesa Martina
Z moimi dodatkami oczywiście
Składniki:
175 g miękkiego masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu cytrynowego
4 łyżki mleka
Skórka starta z cytryny
Na custard:
4 łyżki custardu w proszku (to odpowiednik polskiego budyniu)
Sok z połówki cytryny
Skórka starta z cytryny
500 ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na temperaturę 190 st.
Masło i cukier utrzeć razem na puszystą masę. Jajka rozmieszać lekko, dodawać po jednym do masła, wciąż ucierając. Dodać cukier waniliowy, mleko, skórę z cytryny i aromat cytrynowy. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać. Piec około 40 min. Następnie odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować custard. 400 ml mleka wlać do rondla, dodać masło i cukier, doprowadzić do wrzenia. Proszek na custard rozmieszać z pozostałym mlekiem. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, gotować około 2 min. Dodać sok z cytryny i skórę. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto przekroić a 2 części. Przełożyć chłodnym custardem. Posypać cukrem pudrem i jeść.