Uszka do barszczu
Uszka do barszczu mają tę zaletę, że można je przygotować odpowiednio wcześniej, zamrozić, a potem wystarczy tylko wyjąć, podgrzać w ciepłej zupie, i gotowe.
Zdjęcie uszek poniżej wyszło nieco dziwnie, bo zapomniałam przełączyć tryb nocny, a potem już nie było co fotografować :)
Składniki:
Ciasto: 50 dag mąki luksusowej
ciepła woda
łyżecza soli
Farsz: 50 dag kapusty kiszonej
5 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
sól, pieprz
Kapustę ugotuj, ostudź i odciśnij wodę. Grzyby mocz przez 2 godziny, następnie ugotuj je w nowej wodzie. Cebulę pokrój w piórka i uduś na oliwie. Wszystko razem zmiel, wymieszaj i dopraw do smaku.
Z mąki, wody i soli wyrób elastyczne ciasto. Kieliszkiem lub małą szklaneczką wykrawaj kółka, sklejaj pierogi, końce pierogów sklej razem. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia.