Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

Uszka do barszczu mają tę zaletę, że można je przygotować odpowiednio wcześniej, zamrozić, a potem wystarczy tylko wyjąć, podgrzać w ciepłej zupie, i gotowe.

Zdjęcie uszek poniżej wyszło nieco dziwnie, bo zapomniałam przełączyć tryb nocny, a potem już nie było co fotografować :)

Składniki:

Ciasto: 50 dag mąki luksusowej

ciepła woda

łyżecza soli

Farsz: 50 dag kapusty kiszonej

5 dag suszonych grzybów

1 duża cebula

sól, pieprz

Kapustę ugotuj, ostudź i odciśnij wodę. Grzyby mocz przez 2 godziny, następnie ugotuj je w nowej wodzie. Cebulę pokrój w piórka i uduś na oliwie. Wszystko razem zmiel, wymieszaj i dopraw do smaku.

Z mąki, wody i soli wyrób elastyczne ciasto. Kieliszkiem lub małą szklaneczką wykrawaj kółka, sklejaj pierogi, końce pierogów sklej razem. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia.

Zdjęcie - Uszka do barszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów