Wspomnienie lata
Pamiętacie jeszcze lato? Takie słoneczne, ciepłe, sielskie.... a zachody słońca? I ten zapach? Wszystko wokół kwitnące, młode, żywe aż słodko robi się w ustach. Kiedy to było? mhmmmm rozmażyłam się :)))) Pewnie dlatego podam wam przepis na przecier jagodowy i może dżem truskawkowy?
Przecier z czarnych jagód
1litr jagód
10 dag cukru
Przebrane i umyte owoce wrzucić do gara, przykryć i podgrzewać na małym ogniu. Do przecieru dodać cukier, zamieszać i podgrzać ale nie gotować. Gorący przecier nalewac do słoików. Zamknąć i pasteryzować przez około 20 minut w gotującej się wodzie.
Dżem truskawkowy
1kg truskawek
50 dag cukru
Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek. Przesypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do rondla i powoli gotować, mieszając tak, żeby nie zmiażdżyć owoców. Gorące przełożyć do słoików i zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 20 minut.