Mini gorka przed blokiem roi sie od dzieci z saneczkami.Chcialabym byc dzieckiem. Moc wytarzac sie w bialym puchu albo zrobic bitwe na sniezki.Zamiast tego w moich dloniach laduje kolejna porcja lepkiej masy, z ktorej powstaja kragle klopsiki. Wymyslilam je sobie jakis czas temu przy okazji pierogow z kasza gryczana. Ale dopiero dzis przepis ten ujrzal swiatko dzienne.
Gnocchi grysikowe z serem i tymiankiem są łatwe do przygotowania.Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje aromat dodanych ziół i czosnku.Można ją przygotować na różne sposoby i podawać na zimno lub na gorąco z pikantnymi albo słodkimi dodatkami.We Włoszech polenta jest cenionym dodatkiem
Czyli kasza gryczana po rosyjsku. Ugotowana w bulionie grzybowym, następnie wymieszana z jajkiem i zapieczona. Przecd podaniem wystarczy pokroić taką zapieczoną kaszę w kostkę i obsmażyć krótko na oleju. Do tego gęsta, pyszna śmietana i prosta sałatka z cebuli i ogórka kiszonego.
Proste to danie, ale takie... swojskie i przepyszne!
Danie które zrobiłam mogłoby obrazić meksykanina ale mnie to nie przeszkadza bo jest pyszne :) możemy je zjeść na śniadanie (przypominam o akcji "Luty z kaszą na śniadanie") lub inny posiłek.
Bo z kaszą to jest tak: albo się ja lubi, albo nie. Niektórzy przez całe życie niosą traumę rozgotowanej na papkę kaszy w przedszkolu, która stawała w gardle, a nieraz nawet jak się przez nie przecisnęła, to nagle zmieniała zdanie.
Stąd dzisiejsza propozycja na pyszną, kwaśno-pikantą, rozgrzewającą zupę (a w zasadzie gulasz) wykorzystującą, przynajmniej częściowo, moje nieprzebrane zapasy;) Może wydawać się typowa, ale wcale tak nie smakuje, za sprawą cebulek, przypraw, octu balsamicznego...