Sałatka z kaszą i pieczarkami

Sałatka z kaszą i pieczarkami
Bo z kaszą to jest tak: albo się ja lubi, albo nie. Niektórzy przez całe życie niosą traumę rozgotowanej na papkę kaszy w przedszkolu, która stawała w gardle, a nieraz nawet jak się przez nie przecisnęła, to nagle zmieniała zdanie. Fuj... I jeszcze pani kucharka, która dawała ścierą przez łeb, jak się ją nazwało "panią kucharką". I bądź tu, przedszkolaku, mądry...Jeśli jednak kasza dostanie drugą szansę, można zaprzyjaźnić się z nią na resztę życia. Bo z kaszą można prawie wszystko... ;)

Zdjęcie - Sałatka z kaszą i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 2 porcje sałatki:

  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 2 dymki
  • 100g pieczarek
  • czosnek
  • 50g wędliny, np. filetu z indyka
  • 2 łyzki tartego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy

Kaszę ugotować na sypko. Pieczarki, czosnek i dymkę (bez szczypioru) oczyścić i pokroić w plasterki. Wędlinę pokroić w słupki.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, usmażyć na rumiano. Zdjąć czosnek z patelni, na ten sam tłuszcz wrzucić dymki i pieczarki, smażyć ok. 8 minut (pieczarki powinny puścić sok, który należy odparować). Wymieszać kaszę z warzywami, wędliną, dodać posiekany szczypior. W soku z cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem, podawać posypaną parmezanem.PS. Ten przepis dostałam od znajomej; jeśli ktoś poczuwa się do autorstwa, proszę dać znać :)



Kategorie przepisów