GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE

Zdjęcie - GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGnocchi grysikowe z serem i tymiankiem są łatwe do przygotowania.Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje aromat dodanych ziół i czosnku.Można ją przygotować na różne sposoby i podawać na zimno lub na gorąco z pikantnymi albo słodkimi dodatkami.We Włoszech polenta jest cenionym dodatkiem.

Składniki:

500 ml bulionu warzywnego100 gr grysiku
(kaszka manna lub kukurydziana)1 jajko roztrzepane 50 gr świeżo startego parmezanutymianeksól,pieprzłyżka masła2 ząbki czosnkupasta z przetartych pomidorów
Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez
około 3-4 minuty aż masa zgęstniała.Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i
przecier pomidorowy z czosnkiem.Odstawiłam do ostudzenia.Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane jajko i połowę parmezanu.Masę wyłożyłam na tacę i spłaszczyłam na około 1 cm.Następnie wycinałam z niej kwadraty.
Zdjęcie - GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Naczynie wysmarowałam masłem, ułożyłam w nim wycięte kwadraty i posypałam je resztą parmezanu.
Zdjęcie - GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gnocchi zapiekłam w piekarniku nastawionym na 220 stopni przez około 15-20 minut,aż nabrały złotawej barwy.Podałam na ciepło z podsmażonym wędzonym boczkiem z czosnkiem.
Zdjęcie - GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sosy np.pieczarkowy,śmietanowy i inne można podawać dowolnie w zależności od pomysłów i gustów.
Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy