Jadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec. (...) Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych chlebowych paluchów.. Są tak uzależniające, że nie można się od nich oderwać.
Jesień to czas pachnących szarlotek, zatem w końcu to ciasto pojawia się także u mnie. Kocham zapach i smak jabłek z cynamonem, więc do szarlotki obowiązkowo dorzuciłam cynamon. Wyszła bardzo smaczna, serdecznie ją polecam, szczególnie teraz, kiedy jabłka są takie dobre.
Dziś dla zabieganych proponuję ciastka czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nic nadzwyczajnego w porównaniu do wykwintnych wypieków ale jak na 30 minutowy deser - istne cudo.
Kiedy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że wkrótce go wypróbuję. Wykonanie jest nietypowe, bo ciasto piecze się od razu z nadzieniem, a po upieczeniu zwija w roladę. To bardzo wygodne rozwiązanie :) Puszyste biszkoptowe ciasto i jabłkowe nadzienie to udane połączenie. Polecam !
Mam dla Was przepis na pyszne i efektywne danie- jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. Sprawdzą się jako przystawka na imieninowym czy wielkanocnym (tak, tak wiem) stole. Takie jajeczka schodzą bardzo szybko nie tylko ze względu na swój smak, ale również dlatego, że mała porcja zachęca do skubnięcia :) Na pewno jest to ciekawsze rozwiązanie niż zwykłe jajka na twardo z majonezem.
Chleby ciężkie potrafią utrzymywać prawie taką samą świeżość przez kilka dni! Taki jest też ten chleb z siemieniem lnianym. Siemię lniane po wymieszaniu z wodą wypuszcza coś na kształt żelu. A on świetnie nawilża ciasto!
Rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Nakładamy łyżeczkę konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki. Zaklejamy jak pieroga. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia...
To chyba pożegnanie sezonu truskawkowego, choć chciałabym zrobić jeszcze upatrzoną tartę ... Deser dla rodziców, którzy zarzucają mi, że ich tuczę :) Spróbowałam kęsa i uciekłam, bo nie wiem, czy mając go przed sobą nie zjadłabym więcej.