Sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych
Zdjęcie - Sernik na zimno na serkach homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To chyba pożegnanie sezonu truskawkowego, choć chciałabym zrobić jeszcze upatrzoną tartę ... Deser dla rodziców, którzy zarzucają mi, że ich tuczę :) Spróbowałam kęsa i uciekłam, bo nie wiem, czy mając go przed sobą nie zjadłabym więcej. Użyłam serków homogenizowanych waniliowych, swoją drogą pysznych samych w sobie, być może dlatego sernik wyszedł taki dobry. Kremowy w smaku, delikatny. Polecam!


Zdjęcie - Sernik na zimno na serkach homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykorzystałam przepis Dorotus, którą cytuję:
Składniki na spód:
  • biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 g truskawek + do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ).


Zdjęcie - Sernik na zimno na serkach homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów