Rogaliki z dżemem jabłkowym
Bardzo smaczne i kruchutkie rogaliki na drożdżach a w środku słodkie jabłuszko.
Rogaliki z dżemem jabłkowym
składniki
4 szklanki mąki,
25 dag margaryny
5 dag drożdży,
2 jajka,
1 białko,
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 proc,
1 słoik dżemu jabłkowego
Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.
Rogaliki z dżemem jabłkowym
składniki
4 szklanki mąki,
25 dag margaryny
5 dag drożdży,
2 jajka,
1 białko,
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 proc,
1 słoik dżemu jabłkowego
Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.