Ciasto z żurawiną i Grand Marnier
4 łyżki soku z pomarańczy
4 łyżeczki Grand Marnier
60 g suszonej żurawiny (może być więcej, np 80-100 g, ale wtedy trzeba dać więcej soku z pomarańczy do namoczenia żurawiny)
230 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
120 g miękkiego masła
200 g cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
120 ml naturalnego jogurtu
W niewielkim garnuszku zagotowałam sok z pomarańczy i 2 łyżeczki Grand Marnier z żurawiną. Odstawiłam do przestygnięcia. Przecedziłam owoce - muszą przeschnąć - płyn trzeba zachować.
Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę. Masło musi być w temperaturze pokojowej - miękkie. Dodałam skórkę pomarańczową, 2 łyżeczki Grand Marnier i po kolei jajka. Następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą - na przemian z jogurtem. Na koniec dodałam odsączone owoce żurawiny.
Ciasto wylałam do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około godziny - jest gotowe, kiedy wetknięte w nie patyczek wyjdzie suchy.
Po upieczeniu trzeba je odstawić i przestudzić. Jeszcze letnie wyjąć z formy, odwrócić i posmarować płynem pozostałym z gotowania żurawin.
Można na koniec polać lukrem (sok z pomarańczy + cukier-puder), ale nie trzeba.
Smaczne, proste ciasto na jesienne podwieczorki.