Kruche pierożki
Słodkie ciasteczka z jabłuszkiem i rodzynkami .
Kruche pierożki
składniki
4 szklanki mąka,
rodzynki,
konfitura jabłkowa,
5 dag drożdże,
2 łyżki śmietany,
1 margaryna,
2 szt jajka,
2 łyżki cukru pudru królewski
Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki maki . Dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy ręką . Wkrawamy kostkę margaryny . Siekamy dużym nożem . Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany . Wyrabiamy ciasto . Formujemy kule . Owijamy ją w ściereczkę lnianą i wkładamy do miski z ciepłą wodą .Zostawiamy ciasto do momentu kiedy wypłynie na wierzch . Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Nakładamy łyżeczkę konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki . Zaklejamy jak pieroga. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 190 stopniach . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
.
Kruche pierożki
składniki
4 szklanki mąka,
rodzynki,
konfitura jabłkowa,
5 dag drożdże,
2 łyżki śmietany,
1 margaryna,
2 szt jajka,
2 łyżki cukru pudru królewski
Na stolnicę przesiewamy 4 szklanki maki . Dodajemy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Mieszamy ręką . Wkrawamy kostkę margaryny . Siekamy dużym nożem . Wbijamy 2 jajka i dokładamy 2 łyżki śmietany . Wyrabiamy ciasto . Formujemy kule . Owijamy ją w ściereczkę lnianą i wkładamy do miski z ciepłą wodą .Zostawiamy ciasto do momentu kiedy wypłynie na wierzch . Następnie rozwałkowujemy ciasto jak na pierogi. Wycinamy kółka za pomocą szklanki . Nakładamy łyżeczkę konfitury jabłkowej i dajemy 2 rodzynki . Zaklejamy jak pieroga. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 15 min w 190 stopniach . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
.